Frisk luft kontra drag

Agneta Jernberg, SBF

Vad är skillnaden mellan frisk luft och drag?

Frisk luft är det aldrig någon som blivit dålig av men däremot kan drag vara skadligt.
Om man tar ut fåglarna utomhus så får de frisk luft. Blåser det är det fortfarande frisk luft och inte drag. Varma vår och sommarvindar i fjäderskruden är bara bra för dem då de får ”damma ur” den. Vid kallare klimat bör man inte ta ut fågeln utan att den sitter i en bur som man täckt över.

Om fågelns bur står inomhus och man öppnar ett fönster på vid gavel så kommer det in frisk luft. Ett vidöppet fönster ger inte drag om det inte finns ett annat öppet fönster så det kan dra mellan fönstren. Det är drag mellan ett eller flera öppna fönster/dörrar som kan vara skadligt.

Är det kallt ute är det självklart inte att rekommendera att man utan att täcka över buren ordentligt öppnar ett fönster på vid gavel.

Ett fönster som står öppet bara på glänt kan ge drag och det kan även sk vädringsluckor. Det är för att det blir väldigt koncentrerat luftflöde som strömmar in genom en liten öppning.
Ett bra sätt att kontrollera om det drar rakt mot buren är att testa med ett tänt stearinljus. Fladdrar lågan mycket då drar det.

Ett fönster behöver inte vara öppet för att det ska bli drag. Ett dåligt tätat fönster ger också drag då luften letar sig in genom springorna. Det kan bli riktigt ordentligt drag då vinden ligger på och koncentrerad luft letar sig in. Ett bra sätt att testa om ett fönster är otätt är att ställa ett tänt stearinljus på fönsterbrädan.
För att kunna öppna fönster utan att behöva vara orolig för att fågeln tar sig ut ur buren och rymmer rekommenderar jag alla att sätta in ett innerfönster med både nät och myggnät. En enkel träram med myggnät på utsidan och helsvetsat nät på insidan. Gångjärn på ena sidan och haspar på den andra. Enkelt och smidigt och man slipper vara orolig att någon ska rymma och framförallt så slipper man få in en massa oönskade flygfän.

Låt era fåglar få komma ut sommartid och njuta av både frisk luft, sol, varma vindar och sommarregn. Det är bara bra för dem och det brukar också vara väldigt uppskattat.

Ett litet tillägg beträffande drag. Nervevade fönster i bilar ger drag som inte är bra. Även många AC blåser ut koncentrerad luft så kolla så inte buren står mitt i utblåset från AC-n när du transporterar fågeln i bil. Själv brukar jag alltid täcka över transportburen för att fågeln ska slippa se allt ”otäckt och farligt” som kan tänkas finnas utanför bilen och jag slipper oroa mig för utblåset från AC-n. Sommartid täcker jag transportburen med en tunn frottéhandduk och vintertid med en filt.