FAQ

Upphovsrätten

Fråga

Jag har förstått att i och med att jag lämnat in en artikel med foto till Riksförbundet Svensk Fågelhobby ger jag också SF rätten att använda materialet i andra publikationer. Men vem äger mina foto?

Svar

Upphovsrättslagen gäller.
Du som artikelskrivare och fotograf lämnar automatiskt ett tillstånd för SF att använda materialet så som SF finner det lämpligt, ägandet ligger hos dig.

SF får alltså inte lämna ditt material vidare till annat förbund, till annan tidning eller liknande utan ditt medgivande.

 

Om upphovsrätt

Menyer i mobil

Fråga

Jag når inte underrubrikerna i min mobil.

Svar

Dropdownmenyerna fungerar inte lika bra i en mobil som på en surfplatta eller dator. Därför finns en menysida.

huvudmeny

Klicka direkt på en av huvudrubrikerna i menyn (inte på en pil). Till exempel Medlem.

menysida

 

Alla underrubriker i dropdownmenyn återfinns som länkar på denna sida.
Du missar alltså inget bara för att du surfar med din smartphone.

 

Jag har hittat en fågel

Fråga

Jag har hittat en ringmärkt undulat, kan ni se vem som äger den?

Svar

Det beror på om det är en svensk eller utländsk ring.

Hundars och katters ID registreras hos Statens Jordbruksverk, SJV, och skulle din hund bli stulen eller springa bort och hittas, kan du som ägare spåras via registret och du får tillbaka din hund.

Något liknade register som det som SJV för över hundar finns inte för fåglar. Riksförbundet Svensk Fågelhobby håller ett register över vilken uppfödare som köpt en viss ring av dem eller via de lokala fågelföreningarna, men inte vem som därefter köpt fågeln.

Således är det svårt att spåra vem som äger en fågel, allt beror på om uppfödaren sparat uppgifterna om vem denne sålt ringen till. Är sedan fågel såld ytterligare gånger kan det bli mycket svårt.

Riksförbundet Svensk Fågelhobby håller ett frivilligt register där fågelägare kan registrera sina fåglar (både svenska och utländska), har vi tur finns fågeln registrerad där.

För mer information och hjälp, ta kontakt med webmaster på e-postadress webmaster@fagelhobby.nu eller ansvarig för det frivilliga registret på e-postadress fagelregister@tamfagel.se

Omplacering – ta emot

Fråga

Jag funderar på att skaffa mig en papegoja. Jag har sedan tidigare en hund som jag köpt via Hundstallet och undrar nu om ni har någon liknande verksamhet?

Svar

Då vi omplacerar fåglar till medlemmar i någon fågelförening ansluten till SF bör du gå med i en fågelförening om du inte redan är det. Det bästa är att du skickar ett e-brev till oss där du beskriver varför du önskar ta hand om en omplaceringsfågel, vad du kan ge fågeln och vad de har för erfarenheter av arten sedan tidigare.

Vi har inte som Hundstallet lokaler där det sitter fåglar som behöver nytt hem, utan fåglarna finns hos sin ägare. När en ägare inte längre kan ha kvar sin fågel kontaktar ägaren oss och vi förmedlar uppgiftera till våra kontakter om att en fågel söker nytt hem.

För kontaktuppgifter och mer information om omplaceringsverksamheten, se http://www.tamfagel.se/Omplacering.htm

Omplacering – lämna

Fråga

Jag kan tyvärr inte ha kvar min papegoja längre och vill helst inte annonsera ut den på Blocket. Kan ni hjälpa till att omplacera den? Kan ni ta hand om den tills jag hittar ett nytt hem till den?

Svar

Riksförbundet Svensk Fågelhobby, SF, hjälper till att hitta nya hem till fåglar och då framför allt större papegojor.

All verksamhet är ideell och inga pengar är inblandade, det vill säga de som vill ha hjälp att hitta ett nytt hem till sin fågel får inget betalt för sin fågel. Inte heller de som hjälper till med omplaceringen får någon ersättning för sitt arbete.

Vi har mycket små möjligheter att ta hand om omplaceringsfåglar. Detta på grund av att vi själva har fåglar hemma samt att det kan vara svårt att organisera hemmet för extra fåglar. Vi har många goda råd som vi kan ge för att en omplaceringsfågel ska ha det så bra som möjligt i sitt hem under perioden vi försöker hitta ett nytt hem till den.

När du bestämt dig för att omplacera din fågel ser vi helst att du skriver ett utförligt e-brev om fågeln till oss där du berättar så mycket som möjligt om fågeln, både bra och mindre bra saker. Har du ingen dator kan du skriva ett brev för hand och posta till oss så skannar vi ditt brev och skickar ut det till våra kontakter. Ju mer som berättas om fågeln desto bättre för då kan en blivande ägare bedöma om han eller hon är intresserad.

För kontaktuppgifter och mer information om omplaceringsverksamheten, se http://www.tamfagel.se/Omplacering.htm

Uppsägning av tidningen

Fråga

Min make har dött och jag är inte ett dugg fågelintresserad och vill inte ha tidningen något längre, hur säger jag upp den?

Svar

Om du vilken förening din make tillhörde tar du i första hand kontakt med kassören i den föreningen och talar om att du inte vill ha tidningen längre. Vet du inte vilken föreningen han tillhörde kontaktar du logistiksansvarig inom Riksförbundet Svensk Fågelhobby.

Jag har flyttat

Fråga

Jag har flyttat, till vem anmäler jag min nya adress?

Svar

Har du flyttat anmäler du din nya adress till kassören i din förening. Det är kassören uppgift att meddela med logistiksansvarig inom Riksförbundet Svensk Fågelhobby din nya adress.

Utebliven tidning

Fråga

Jag har inte fått någon tidning!

Svar

Har du inte fått någon tidning ska du ta kontakt med kassören i din förening för att säkerställa att din medlemsavgift är betald. Är medlemsavgiften betald är det kassörens uppgift att ta kontakt med logistiksansvarig inom Riksförbundet Svensk Fågelhobby och meddela att tidningen uteblivit.

Registrering av fågel?

Fråga

Mina hundar och katter och registrerade hos Kennelklubben, Kattförbundet och Jordbruksverket. Har ni något liknande register för fåglar?

Svar

Riksförbundet Svensk Fågelhobby, SF, håller ett frivilligt fågelregister där du som fågelägare kan registrera din/dina fåglars ring eller chipnummer.

I det frivilliga registret registrerar du din/dina fåglars ring- eller chipnummer, vill du uppge fågelns art eller andra uppgifter kommer även detta att skrivas in i registret, men det är frivilligt. Vi behöver också information om var vi kan nå dig om vi blir kontaktade av någon som har tagit hand om din bortflugna eller stulna fågel.

Det går bra att bara uppge till exempel mobiltelefonnummer eller e-postadress (du behöver inte lämna ut ditt namn om du inte vill), du bestämmer vilka adressuppgifter som du vill lämna. Det är upp till dig att se till att kunna bli nådd om det behövs.

All information i registret är konfidentiell och lämnas inte ut. Det är endast en person som sköter registret. En backup av registret finns hos en andra person om ansvarig person skulle förolyckas.

För kontakt och mer information om det frivilliga fågelregistret, se http://www.tamfagel.se/Register.htm