Sysselsättning – viktigt för fågelns välbefinnande

Av Agneta Jernberg, SBF

I vilt tillstånd ägnar fåglar stor del av sin vakna tid åt att söka föda, putsa sig och sin partner samt att söka efter bra bohålor och bättra på dem genom att gnaga och urholka den mer. De flyger och klättrar också en hel del och får på så sätt dagligen rikligt med motion. När de inte är aktiva sitter de ofta högt upp i träden och halvsover. De använder sin näbb bl a för att skala frukter, knäcka nötter och när de klättrar. Många gånger kan man också se dem sitta och skala barken av grenar och kvistar.

fagelf8

I fångenskap sitter de dagtid ofta instängda i sina burar och många lider stor brist på sysselsättning. De behöver inte ägna någon tid åt att söka föda för maten är serverad. De har ingen partner att putsa och många har inte heller något annat att sysselsätta sig med eftersom rundstaven de har som pinne inte är särskilt inbjudande att gnaga på. Inte undra på att många börjar plocka sig. Även om fågeln får vara ute ur buren några timmar per dag/kväll så måste den ha något att göra när den sitter instängd. Det räcker INTE med ett par timmars ’frihet’ ovanpå buren eller i ett klätterträd.

Bästa sysselsättningen är färska grenar med barken kvar. Att sitta och skala barken av grenar kan sysselsätta en goja i timmar. Såga inte till spikraka pinnar från sida till sida i buren utan ta lite krokiga grenar med någon klyka och variera grovleken. Förutom att det ger sysselsättning när den gnager så får fågeln motion när den klättrar omkring och det är bra för fötterna med olika grepp. Jag brukar själv köpa hundtuggringar i buffelhud och trä över någon av pinnarna och mina fåglar brukar kunna sysselsätta sig i timmar med att försöka få loss ringen. De tycks aldrig ge upp. Nästan dagligen så är de där och drar och biter och sliter i ringen och de tuggar även en hel del. Till nymfer brukar jag hänga upp ringar i buffelhud (ca 20 cm i diameter) som gungor. Förutom att vara ett omtyckt ’tugg och gnagobjekt’ så brukar ringarna även vara favoritsovplatser.

Många arter, bl a nymfer, tycker om att hänga och klänga omkring och gillar de flesta varianter av gungor. Sätt in ett grovt rep i buren. Du kan t ex fästa ena änden i taket och den andra en bit ner på ett sidogaller. Är inte repet alltför grovt kan du knyta några knutar på det och trä på lite olika träklossar som du sågar till av obehandlat virke och borrar hål i. Det ger både sysselsättning och motion att klänga omkring på det svajande repet och bita och dra i träklossarna. Repet ska vara obehandlat bomulls- eller hamparep, och det ska vara hårt snurrat (finns att köpa bl a i butiker som säljer båttillbehör). Nymfer fullkomligt älskar denna typ av ’pinnar’. Vill man göra det riktigt enkelt för sig så kan man köpa ett grimskaft för hästar. Det finns såna som är i hårt snurrad bomull. Enkelt att sätta upp då det sitter en karbinhake i ena änden.

Du kan också såga till klossar i olika former och storlekar och sen borra hål i och trä upp på ett rep eller en kedja och hänga i burtaket.

Men tänk på vad du använder för material om du hänger in saker i buren. Det måste vara ”gojsäkert”, dvs det får inte vara behandlat och det får inte vara långa, tunna snören så fågeln kan få dem runt kroppen. Om du använder dig av någon kedja ska den för säkerhets skull vara i rostfritt så inte fågeln får loss bitar av legeringen.

Många fåglar är förtjusta i mogna kottar (både gran och tall) och kan sysselsätta sig länge med att sitta och bita i och skala dem. Det kan vara lite svårt att få fast dem men med en bit hampasnöre så brukar det gå bra att hänga dem i burtaket eller knyta fast i burgallret intill någon pinne.

För den som inte känner sig hågad att själva göra leksaker så finns det en hel del olika typer av papegojleksaker att köpa idag, både för stora och små gojor. Det är bara att prova sig fram till vilken leksak just din fågel tycker är rolig och sysselsätter sig med. Av erfarenhet så har jag märkt att en sak som är rolig ena veckan inte alls uppskattas veckan därpå och då får man ha någon annan på lager så att man kan varva. Det finns också en hel del lämpliga saker att köpa i leksaksaffärer. På avdelningen med ”spädbarnssaker” så finns det både plastkedjor i olika modeller och många olika typer av ”bitringar” som är lämpliga även till fåglar.

Men när det gäller tama fåglar så är den ”bästa sysselsättningen” för fågeln när den får vara tillsammans med dig. Pinnar och leksaker får aldrig vara ersättning för tid med dig utan de ska vara sysselsättning när du själv inte är hemma och kan ägna din tid åt fågeln.

Självklart är det absolut bäst att inte ha en ensam fågel utan att skaffa den en partner, vilket ju även lagen föreskriver. Även om två fåglar inte bildar par så har de sällskap av varandra och man kan många gånger se att deras naturliga flockbeteenden vaknar till liv även om de bara är två. De äter samtidigt, putsar sig och sitter och halvsover samtidigt, tuggar och gnager på leksaker och pinnar och är aktiva samtidigt.