Ätbart från naturen!

Av Agneta Jernberg, SBF

Våren och sommaren närmar sig och det börjar snart grönska i naturen.

Passa på och ta tillvara av det ätliga som finns för många av de växter som är ätliga är också vitamin– och näringsrika.

  • Maskrosor. Små späda blad brukar vara mest omtyckta men man kan ge hela plantan. Innehåller mycket A-vitamin.
  • Fröstänglar (omogna) från groblad.
  • Nate/våtarv, hela växten med både blommor och frökapslar
  • Alla gräsvippor från vanligt gräs förutom de från rödsvingel som innehåller så kallat oxalater. I stora mängder och på sikt kan oxalater ge skador på inre organ
  • Älggräs
  • Färska grenar med barken kvar.
  • Framåt hösten när havren mognar brukar den vara väldigt omtyckt av många fåglar.

Det är ju inte tillåtet att bara gå ut på en havreåker och plocka men hör efter med ägaren om du får ta ett litet knippe i utkanten av åkern.

  • Blåbärsris, med eller utan blåbär brukar vara uppskattat att sitta och bita på och smula sönder. Både ris och bär innehåller stora mängder C-vitamin och även en hel del andra nyttigheter.
  • Nypon. Färska nypon innehåller stora mängder C-vitamin och även mineraler.
  • Rönnbär. Färska, frysta eller torkade. Men se upp med färska så de inte börjat jäsa för då blir fåglarna fulla.

Ge inte grenar från körsbärs– eller plommonträd. De tillhör de så kallade stenfrukterna och både grenar, blad och kärnor innehåller cyanväte (blåsyra). Körsbär och plommon kan man ge om man pillar bort kärnorna.

Undvik även harsyra som innehåller oxalater.

Alla växter tillhörande ranunkel-släktet är giftiga. Smörblomma är en av växterna som tillhör det släktet.

Passa också på att fylla förråden inför vintern. Plocka nypon och rönnbär och torka och ta fram och ge i vinter. Torka nyponen hela eller delade, med eller utan ”klipulver”.

Både nypon och rönnbär innehåller mycket vitaminer även som torkade och de flesta fåglar gillar det.

 

Har du tillgång till vinbärsbuskar? Sätt då in hela kvistar med både bär och blad. Det brukar vara väldigt uppskattat.