Blötläggning av fröer/duvblandning

Av Agneta Jernberg, SBF

Blötlagda fröer och/eller duvblandning är näringsrikt och bra att ge. I samband med blötläggning startar en groningsprocess som frigör vitaminer och näring. Blötlagt vete innehåller mycket E-vitamin och det är den vitaminen man brukar kalla för fertilitetsvitamin. Vill man inte att fåglarna ska häcka ska man vara lite försiktig med att ge blötlagd vete. Många gillar hel blötlagd havre och det är om man inte vill de ska få extra tillskott av E-vitamin ett bra alternativ till vete.

Att dagligen ge blötlagd duvblandning är inte heller bra då det blir ett alldeles för kraftigt foder för de flesta arter. Blötlagd duvblandning bör inte ges mer än ett par gånger per vecka.

Ger man blötlagt dagligen är det bästa att varva och ge vanlig blötlagd fröblandning vissa dagar och duvblandning de andra.

Att blanda hel duvblandning och vanlig fröblandning och sedan blötlägga är inte bra då duvblandningen kräver längre blötläggningstid än fröblandningen. Man kan självklart låta dem ligga i blöt i separata kärl och blanda innan man serverar. Ungefärlig blötläggningstid i rumstemperatur är 12 timmar för undulatblandning och 24 timmar för duvblandning.

Skölj noga det du ska blötlägga och slå upp det i ett kärl, burk eller skål och slå på rikligt med vatten. Låt stå i rumstemperatur och skölj då och då. När du sedan ska servera så sköljer du väldigt noga innan du ger det till fåglarna. Det de inte ätit upp inom några timmar bör du ta bort för blötlagda fröer surnar snabbt.

Vad man ska tänka på är att krossade blandningar är ”döda”. Det är ganska vanligt med krossade duvblandningar men den hela duvblandningen är att rekommendera. Krossade fröer tappar snabbt näringsinnehållet och efter bara några månader är det helt utan näring. Ett krossat frö kan inte heller gro och någon groningsprocess startar alltså inte vid blötläggning. Det enda som händer är att det sväller av vattnet och man lurar sig själv då man tror att fåglarna får i sig näring av det fodret.

Bäst är att blötlägga hel duvblandning och om fåglarna inte äter den hela blandningen kan man själv krossa den efter blötläggningen.