Text och foto: Berit Andersson (JLF)
Hämtade hem mina allra första Gouldsamadiner i April 2012. De var häckvilliga redan innan jag fick dom så korgar sattes in direkt. Första kullen kläcktes i maj.
Jag med familj bor i en fyrrumslägenhet och platsen för fågelburar är förstås begränsat. Gouldsamadiner är exemplariska att ha i lägenhet. De stör inga grannar med sitt behagligt låga läte. Får man ungar i holk är det däremot de som skriker när de tigger mat av föräldrarna. Det är endast hanen som sjunger och han gör det med stolthet. Lite unikt är hans sätt att uppvakta honorna. Han ställer sej framför eller bredvid en utvald hona, sänker huvudet och hoppar sedan jämnfota samtidigt som han sjunger. En klar underhållande scen att titta på kan jag försäkra.
Jag håller hårt på L80 och har förstås burar enligt tillåtet mått. Gouldsamadiner ska ha bur som minst är 70x60x45 cm, mina är 100x60x50 cm. Jag grovstädar burarna en gång i veckan. Färskt vatten får de två gånger per dag. Likaså färskt foder som grönsaker o groddar. Jag har takfläkt i rummet där de står och vädrar genom att ställa upp fönster lite på glänt en stund varje dag på vintern och på sommaren är det öppet på glänt hela tiden. Viktigt är att de inte står i drag. Gouldsamadiner trivs bäst i värme och därför funkar det så bra att ha dem i lägenhet. På vintern ligger innetempen på ca 19-21 grader medan på sommaren kan en varm dag bli närmare 26-27. När andra fåglar sitter i skuggan och flåsar njuter gouldsamadinen som bäst. I burarna har jag lysrör anpassat för fåglar.
Foder som jag ger mina Goulds är fröblandning från Bello. Äggfoder blandar jag med fruktpate´ och förvarar det i påsar i frysen, det får de fri tillgång till hela året. På sommaren plockar jag bla nate och det älskar dom, även färskt gräs som de använder som bomaterial i sina holkar. Grässtrån plockar jag och buntar ihop med buntband och sätter in i buren, de gillar att hänga på det och äta av gräsfröna. De har alltid färska kvistar och grenar i sina burar och gillar när man sätter in med blad och knoppar. Nu på tidig vår kan man sätta kvistar i en hink vatten så det får gro, skär ny snittyta efter ett par dagar så suger kvistarna upp mer vatten och knopparna slår ut fortare. Varje dag får de även riven morot och hårdkokt ägg. Även vissa kryddor äter de med glädje som tex citronmeliss. På vintern sår jag havre eller blandad säd i pajformar och lägger sedan över i mindre skålar och ställer in till dem. Persilja och basilika ska man vara försiktig med till fåglar.
Gouldsamdiner har en fantastisk färgprakt och det är en fröjd att ha dessa juveler i sitt hem.
De finns med lite olika färgkombinationer och alla är de lika fantastiska. Deras ungar därimot får vänta ca 3-6 månader innan de är lika färggranna som sina föräldrar. Det är alltid lika spännande att få se de första färgade fjädrarna komma fram på dem. Jag ger mina Goulds Biotin och det främst när de ruggar eller till ungar som ska färga ut. Jag har märkt stor skillnad sen jag började ge dem det.
Detta är en fågelart jag varmt rekommenderar och de är inte svåra att få tag på. Det finns flera uppfödare inom SF, även om de tyvärr inte står med i uppfödarregistret på förbundets hemsida. Men bästa tipset jag kan ge till den som vill införskaffa dessa fåglar är att ta kontakt med en lokal förening inom förbundet, så är jag helt säker på att de kan vidarebefordra bra info.