Publicerad i Fågelhobby nr 3 2007
Av: Björn Johansson
Det finns nog inte många färger på undulater som anses vackrare än viol.
Viol, som egentligen inte är en färg, utan ett dominant anlag, kan bäras tillsammans med alla andra färger och täckningar hos undulaten. Det är dock när anlaget kombineras med färgen kobolt som det uppstår en visuell viol. Som redan nämnts så kan violanlaget bäras av alla färger och teckningar. Det som händer när det inte kombineras med kobolt är att den ger undulaten en ”mellanfärg”. Med det menar jag att det kan vara svårt att se skillnad på t.ex. en violjusgrön och en mörkgrön, eller en violhimmelsblå och en kobolt. Det man i dessa lägen får göra är att kontrollera färgen på stjärtpennor och kindfläckar.
Violanlaget ger oftast ett svagt rött sken som kan ses i rätt ljus. En dröm för många undulatuppfödare har just varit att odla fram en röd undulat. Detta är dock inte särskilt troligt om man inte på något sätt kan korsa undulaten med någon annan parakit. Många försök har gjorts, se bild, att manipulera fjädrarnas färg med diverse färgmedel, dock utan att lyckas fullt ut. Det närmaste man kan komma är nog en isabell viol. Denna kombination kan uppfattas som nästan röd om man ser den i ett visst ljus.
I mitt fågelhus är violen ett kärt anlag. Jag har under många år strävat efter att få fram bra violer, vilket tyvärr är rätt svårt. Idag så är anlaget spritt bland mina andra varianter och dyker upp visuellt lite då och då. Jag har bland annat en austral brokig grågrön hane som även är viol vilket är helt omöjligt att se. Ibland försöker jag få fram riktigt fina färgkombinationer. I år häckade jag en austral brokig gulmaskad himmelsblå hane med en viol hona. Mitt mål var att få fram gulmaskade violer, eller ännu bättre, australbrokiga gulmaskade violer. I första kullen fick jag endast en unge, en kobolt, besvikelse så klart. I andra kullen kom dock det jag väntat på, tre gulmaskade. Två gulmaskade himmelsblå och så jackpoten, en australbrokig gulmaskad viol! En väldigt vacker kombination måste jag säga, att sen utställningskvaliten blev över förväntan gjorde inte saken sämre.
I Sverige är violen inte särskilt vanlig, vilket är synd eftersom den är väldigt vacker. Det är inte heller så svårt eftersom anlaget är dominant. Anledningen är nog precis som med andra udda varianter, det är svårt att få fram bra utställningsfåglar och då låter de flesta bli istället för att ta utmaningen.